Na stolnicę przesiewamy mąkę, sodę, sól i cukier puder. Dodajemy cukier waniliowy i zimne masło. Wszystko dokładnie siekamy. Następnie wbijamy żółtka i dodajemy kwaśną śmietanę. Dokładnie wyrabiamy. Z ciasta zagniatamy dwa wałki o średnicy ok. 4-5 cm., kroimy plastry ok. 0,5 cm i układamy na natłuszczonej blaszce. Pieczemy w temp. 180 stopni c przez ok. 15 min. Ciasteczka studzimy. Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy, dodajemy kakao, cukier i wodę. Podgrzewamy ciągle mieszając aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładka masa. Gdy polewa przestygnie ozdabiamy ciasteczka i dekorujemy je kandyzowaną skórką pomarańczową. Odstawiamy do zastygnięcia.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta