Produkty możemy zwiększać, pamiętając by na każde 50 dag ziemniaków dodawać : masło 1 łyżka, mleko 30 ml.
Ziemniaczane krokiety podajemy z sosem mięsnym, gulaszem np. po węgiersku lub z grzybowym sosem (z grzybów świeżych lub suszonych, bądź mrożonych)
Ziemniaki obieramy, i płuczemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Osączamy, odparowujemy je i miksujemy. Do masy dodajemy masło i gorące mleko. Ubijamy drewnianą łyżką, aż masa stanie się gładka i puszysta. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem oraz drobno posiekanymi ziołami. Z masy formujemy małe krokiety (o wymiarach 5 na 2 cm). Oprószamy je mąką, zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w tartej bułce. Tak przygotowane krokiety smażymy na złocisty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na bibule.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy