Pyszna, kremowa zupa z porów z książki Po prostu gotuj znanego kucharza Pascala Brodnickiego.
Dzięki śmietance kremówce otrzymujemy niemal aksamitny smak zupy, a dodatek gałki muszkatołowej nadaje wyrazisy, korzenny aromat.
Koneserzy ostrzejszych przypraw moga dodać suszone bądź świeże chili, pieprz kajeński lub sos tabasco.
Polecam wszystkim, bo zupa jest łatwa w przygotowaniu, tania i smaczna.
Przepis została opublikowana w dniu: 09.09.2014
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2794 osób!
Smacznego!
Cebulę drobno posiekać, seler naciowy i pory pokroić na plasterki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć praską.
Na rozgrzane masło wrzucić cebulę, czosnek, pory i selera. Jak warzywa się zeszklą dodać ziemniaki i wlać bulion warzywny. Przyprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną (około 20 minut).
Zmiksować warzywa, dodać utartą gałkę muszkatołową, śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Podawac zupę udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy