Jarski obiad w męskim wydaniu, aczkolwiek mało dietetyczny ale pyszny
Ryż ugotować na dość miękko z dodatkiem vegety/warzywka. Lub kostki warzywnej zamiast soli. Ostudzić. Obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do ryżu.
Do ryżu dodać 2 surowe jajka, starty ser, posiekana natka, majeranek, czosnek, pieprz, sól i tyle tartej bułki, żeby masa stała się dostatecznie spoista do wyrabiania z niej kotlecików, dobrze wyrobić.
Zostawić masę na kilka minut żeby bułka wpiła wilgoć i zespoiła masę zanim będziemy robić kotleciki. Zrobić kotlety, jak na mielone. Kotlety obtaczać w tartej bułce, smażyć na tłuszczu. Podawać z sosem, np pomidorowym.
Na oliwie przesmażyć cebule, dodać przecier lub koncentrat lub passate lub sok pomidorowy i skarmelizować, podlać wodą lub bulionem (można sos zrobić z pomidorów z puszki). Sos przyprawić pieprzem, chili, czosnkiem, majerankiem lub wg własnego uznania i smaku. Można podać tez z sosem grzybowym lub mięsnym.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie