Oczyszczoną polędwicę opłukać, osuszyć, osolić, podsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Imbir obrać ze skórki, drobniutko posiekać. Utłuc w moździerzu ziarenka pieprzu. Pieprz i imbir wymieszać z bułką tartą oraz roztrzepanymi jajkami. Taką masą posmarować polędwicę z wierzchu. Ułożyć na nasmarowanej masłem blasze. Piec ok. Pół godziny w temp. 180 stopni. Z masła i mąki sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją bulionem. Dodać listki laurowe i rozgniecione ziele angielskie, ciągle mieszając gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Wlać bardzo powoli śmietanę, zamieszać jeszcze raz, zagotować, przecedzić przez sitko. Sos przelać do sosjerki. Upieczoną polędwicę pokroić. Podawać z przygotowanym sosem.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne