Przepis na Korzenna polędwica wołowa

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1522
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

  • Polędwica wołowa 1,2 kg
  • jajka 2 sztuki
  • tarta bułka 1 szklanka
  • świeży imbir 2 dag
  • czarny pieprz kilka ziarenek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

sos śmietanowy

Jak zrobić Korzenna polędwica wołowa?

Oczyszczoną polędwicę opłukać, osuszyć, osolić, podsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Imbir obrać ze skórki, drobniutko posiekać. Utłuc w moździerzu ziarenka pieprzu. Pieprz i imbir wymieszać z bułką tartą oraz roztrzepanymi jajkami. Taką masą posmarować polędwicę z wierzchu. Ułożyć na nasmarowanej masłem blasze. Piec ok. Pół godziny w temp. 180 stopni. Z masła i mąki sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją bulionem. Dodać listki laurowe i rozgniecione ziele angielskie, ciągle mieszając gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Wlać bardzo powoli śmietanę, zamieszać jeszcze raz, zagotować, przecedzić przez sitko. Sos przelać do sosjerki. Upieczoną polędwicę pokroić. Podawać z przygotowanym sosem.

Podobne przepisy

Schab marynowany w soku jabłkowym

Ile porcji: 5

Data dodania: 2023-08-31

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Mięsne

Podudzia kurczaka w miodzie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-10-05

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Mięsne

Swojska pieczeń.

Ile porcji: 8

Data dodania: 2023-07-01

Dodany przez: monika4

Kategoria: Mięsne

Pasztet babci

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-29

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Pyszna wątróbka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-11-02

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne

Parówki drobiowe w cieście francuskim

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-21

Dodany przez: kanapka

Kategoria: Mięsne