Przepis na Korzenna polędwica wołowa

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1477
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

  • Polędwica wołowa 1,2 kg
  • jajka 2 sztuki
  • tarta bułka 1 szklanka
  • świeży imbir 2 dag
  • czarny pieprz kilka ziarenek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

sos śmietanowy

Jak zrobić Korzenna polędwica wołowa?

Oczyszczoną polędwicę opłukać, osuszyć, osolić, podsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Imbir obrać ze skórki, drobniutko posiekać. Utłuc w moździerzu ziarenka pieprzu. Pieprz i imbir wymieszać z bułką tartą oraz roztrzepanymi jajkami. Taką masą posmarować polędwicę z wierzchu. Ułożyć na nasmarowanej masłem blasze. Piec ok. Pół godziny w temp. 180 stopni. Z masła i mąki sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją bulionem. Dodać listki laurowe i rozgniecione ziele angielskie, ciągle mieszając gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Wlać bardzo powoli śmietanę, zamieszać jeszcze raz, zagotować, przecedzić przez sitko. Sos przelać do sosjerki. Upieczoną polędwicę pokroić. Podawać z przygotowanym sosem.

Podobne przepisy

Krokiety mięsne

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-12

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Mięsne

Pierś z kurczaka

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-10-24

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Mięsne

Gęś pieczona z nadzieniem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 3060 min.

Data dodania: 2022-11-03

Dodany przez: VoytekK

Kategoria: Mięsne

Schabowy w cieście naleśnikowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-08-15

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Mięsne

Szynka z sosem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-14

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Klopsiki mięsne z parnezanem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-24

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne