Ciasto I
Ubić 8 białek z 1 szklanką cukru, dodać 1 szklankę mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i na końcu dodać 0,5 szklanki maku suchego. Upiec ciasto w 170* około 30 minut
Po upieczeniu i ostygnięciu przekroić na pół i posmarować dżemem brzoskwiniowym.
Ciasto II
Utrzeć 8 żółtek, dodać 2 całe jajka i 0,5 szklanki cukru. Ubijając dodać 8 łyżek mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Upiec ciasto w 170* około 30 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu przekroić ciasto na pół.
Masa;
Ubić 0,5 litra śmietany 30%, podzielić na dwie
części. Do jednej dodać galaretkę wiśniową
rozpuszczoną w 1 szklance wody (już lekko tężącą) i pokrojone w kostkę brzoskwinie, a do drugiej galaretkę
cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody(już lekko tężącą) i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Przełożenie ciasta;
Na blaszkę kładziemy – ciasto żółte – masa cytrynowa -ciasto z makiem przełożone dżemem – masa wiśniowa – ciasto żółte. Polewamy polewą.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta