MASA GALARETKOWA
Dwie galaretki truskawkowe przyrządzić według przepisu na opakowaniu (litrze wody)i odstawić do wystygnięcia.
(Jedną galaretkę przygotować w szklance wody do masy śnieżkowej)
BISZKOPT
Białka ubić na sztywna pianę, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając a następnie żółtka –dalej ubijając
Dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia- delikatnie wymieszać łyżką. Czas pieczenia 20-30minut w tem.180% Po ostygnięciu przekroić na dwa placki.
MASA KOKOSOWA
Wiórki kokosowe gotować w mleku , od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzoną masę kokosową oraz ubitą na sztywno pianę z dwóch białek. Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt, wyrównać i schłodzić.
Masa śnieżkowa
Śnieżkę ubić w niepełnej szklance mleka i dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.Zalać masę wiórkową.
Gdy masa zastygnie zalać tężejącą galaretką , a na wierzchu przykryć drugą częścią biszkoptu. Całość polać polewą czekoladową czyli wszystkie składniki na polewę włożyć do garnuszka i ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu do chwili zagotowania. Przestudzić i polać ciasto.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta