Przepis na Keks staropolski

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
963
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Receptura została dodana w dniu: 19.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2068 odwiedzających!
Smacznego!

Składniki

  • mąka 1/2 kg
  • jajka 5 sztuk
  • żółtka 5 sztuk
  • cukier 30 dag
  • masło 10 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • rodzynki 10 dag
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki
  • gotowy lukier do ciast 1 opakowanie
  • suszone owoce: morele, daktyle, papaja

Jak zrobić Keks staropolski?

Jaja utrzeć wraz z żółtkami, dodać cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i miękkie masło. Następnie dodać bakalie i ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej masłem blaszki i piec około 1 godz. 15 minut w temp. 160- 180 stopni. Po ostudzeniu polać lukrem i ozdobić skórką z pomarańczy.

Podobne przepisy

Zapleśniak

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2011-09-12

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Ciasta

Ciasto dyniowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2014-10-02

Dodany przez: helas

Kategoria: Ciasta

Placki z bananami

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-01

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Babeczki do nadziewania

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2011-11-19

Dodany przez: Emila

Kategoria: Ciasta

Pychotka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-06-30

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Ciastka z musli

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-30

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta