Sycące danie.
Kaszę dokładnie wypłukać w kilku wodach. Zalać świeżą wodą, tak by wody było 3-4 cm ponad kaszę, dodać smalec i nastawić na wolnym ogniu pod przykryciem i gotować (od chwili zawrzenia wody) ok. 15 minut. Zdjąć pokrywkę, zamieszać i jeszcze chwilę taić kaszę. Następnie garnek owinąć ręcznikiem i kocem i wstawić pod kołdrę, tak, jak to się robiło dawniej na obozach harcerskich. Kasza tajona tym sposobem jest sypka i smaczna. W czasie gdy kasza „odpoczywa pod kołdrą” zabieramy się za duszenie mięsa. Mięso dokładnie płuczemy, dzielimy na porcje i jeśli mięso jest z kością, to nie odcinamy kości tylko smażymy na rozgrzanej oliwie razem z mięsem. Cebule kroimy w półkrążki i dodajemy do podsmażonego mięsa. Dusimy do zazłocenia się cebuli. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy jeszcze ok. 20 minut czyli aż mięso będzie kruche, ale soczyste. Wyjmujemy kaszę spod kołdry, zdejmujemy koc i ręcznik i gorącą nakładamy na talerze, a obok kaszy nakładamy mięso
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż