Brokół myjemy, dzielimy na różyczki, łodygę jak najdrobniej siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.Cebulę i czosnek drobno siekamy.Paprykę oczyszczamy z pestek i białych błon i kroimy w cienkie paseczki.W dużym rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki,cebulę, paprykę, czosnek oraz posiekaną łodygę brokułu. Mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 min.Dodajemy kminek, sól, pieprz i smażymy jeszcze 3-4 min.Oprószamy mąką i smażymy jeszcze 3 min.Powoli wlewamy ciepły bulion i gotujemy na małym ogniu 10 min, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy mleko, śmietanę i ser i gotujemy aż ser się rozpuści. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odlewamy 2 szklanki zupy i miksujemy. Wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy różyczki brokułu i gotujemy aż zmiękną.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy