Przepis na Kartacze

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3469
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Kartacze?

Ziemniaki obieramy, myjemy, około 1, 5 kg ścieramy na tarce do ziemniaków a 0, 5 kg gotujemy. Starte ziemniaki odciskamy przez gazę, wodę odstawiamy, aby się ustała. Ugotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę, dodajemy do surowych. Zlewamy wodę, na dnie powstał krochmal, dodajemy go do ziemniaków. Dodajemy jajko, sól, wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, sól i pieprz, mieszamy. Na dłoni tworzymy z ciasta placek, wkładamy mięso i formujemy kartacze. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 50 minut. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Przed podaniem kartacze polewamy cebulką z boczkiem. Kartacze możemy zamrozić, później je odgotować lub podsmażyć.

Podobne przepisy

Sos z oliwkami do makaronu

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-23

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Filet z indyka w marchwi

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-31

Dodany przez: beka

Kategoria: Mięsne

Roladki z piersi kurczaka z serem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-01

Dodany przez: madi356

Kategoria: Mięsne

Mój schab – pieczony z morelami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-09-07

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne

Roladki z szynką i serem w sosie pomidorowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-17

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Risotto z kurczakiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-12-08

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne