Przepis na Karpatka z polewą czekoladową

Dodano przez:
Ile porcji:
25
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1492
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

Akcesoria

  • garnek
  • miska
  • mikser
  • łyżka
  • blacha do pieczenia

Jak zrobić Karpatka z polewą czekoladową?

Wodę zagotowujemy w garnku wraz z kasią, następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszając gotujemy do momentu, gdy masa będzie gęsta. Zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna miksujemy ją dodając po jednym jajku. Masę na ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy je na blaszkach. Placki pieczemy przez około 25- 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do przestygnięcia. Miękką kasię miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masą przekładamy ciasto. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do garnka, dodać śmietanę 36%. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą polać karpatkę. Odstawić ciasto w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

Podobne przepisy

Ciasto Kora

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-17

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Ciasta

Sodowe placki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-11

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Sernik z biszkoptami i cappucino

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-30

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasto bardzo czekoladowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 110 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta

Śmietanowiec trójkolorowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-03

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ciasta

Tort jagodowo- kokosowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-10-02

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta