Przepis na Karpatka z polewą czekoladową

Dodano przez:
Ile porcji:
25
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1463
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

Akcesoria

  • garnek
  • miska
  • mikser
  • łyżka
  • blacha do pieczenia

Jak zrobić Karpatka z polewą czekoladową?

Wodę zagotowujemy w garnku wraz z kasią, następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszając gotujemy do momentu, gdy masa będzie gęsta. Zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna miksujemy ją dodając po jednym jajku. Masę na ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy je na blaszkach. Placki pieczemy przez około 25- 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do przestygnięcia. Miękką kasię miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masą przekładamy ciasto. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do garnka, dodać śmietanę 36%. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą polać karpatkę. Odstawić ciasto w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

Podobne przepisy

Biszkopt z galaretkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-11

Dodany przez: netha

Kategoria: Ciasta

Góralka niskopienna z owocami i kremem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-09-05

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta

Tort kremowy

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-11-07

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Moje milky way

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2022-11-27

Dodany przez: enia

Kategoria: Ciasta

Esencja waniliowa

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-08-29

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Babka piaskowa

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 65 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta