Karkówka pieczona z oliwkami to fantastyczny pomysł nie tylko na obiad.
Przyprawy, w których otoczone jest mięso, a także oliwki i czosnek nadadzą daniu nadzwyczajny aromat i smak.
Bardzo polecam pieczone oliwki, gdyż stają się miękkie nie tracąc przy tym walorów smakowych.
Natomiast pieczony czosnek łatwo wyjąć ze skórki i fantastycznie smakuje jako smarowidło do pieczywa.
Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm.
Wszystkie przyprawy wymieszać i otoczyć w nich każdy kawałek mięsa. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Nawet 30 minut marynowania nada lepszy smak.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze ułożyć plastry mięsa, oraz oliwki, a także ząbki czosnku – NIE! obierając ich wcześniej ze skórki. Piec 40-50 minut.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne