Pokrój bardzo drobno filety śledziowe. Następnie sparz pomidory we wrzątku, obierz je ze skórek i pokrój w dość drobną kostkę, usuwając przy okazji nasiona.
Umyj i pokrój w drobną kostkę jabłko. Umyj, obierz i pokrój w kostkę ogórek. Posiekaj szalotkę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki z olejem, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Pokrój kromki pumpernikla na zgrabne trójkąty (każdą kromkę na 2 lub 3), a następnie ułóż je na talerzu. Na każdy trójkąt nałóż porcję tatara śledziowo-warzywnego. Umyj limonkę. Pokrój ją na cienkie półplasterki.
Poukładaj je jako dekorację na zew. Stronie części kanapki. Przekąskę serwuj lekko schłodzoną. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Kategoria: Desery
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski