Przepis na Gulasz z sokiem z kwaszonej kapusty

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas gotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1941
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Gulasz to pyszne danie mięsne. Oczywiście istnieją tez wersje wegetariańskie, ale ten przepis jest tradycyjny. Gulasz najlepiej smakuje w zimne, dżdżyste dni, w okresie jesienno-zimowym. Długo przygotowywane mięso aż rozpływa się w ustach, wspaniale rozgrzewa i syci. Polecam!

Zdjęcia

Składniki

  • mięso wieprzowe 1 kg
  • borowiki suszone 4 szt.
  • sok z kwaszonej kapusty 2 szklanki
  • cebula 1 szt.
  • mąka 1 łyżka
  • kminek 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta

Jak zrobić Gulasz z sokiem z kwaszonej kapusty?

Grzyby namoczyć na noc, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Mięso pokroić na niewielkie kawałki, włożyć do rondla i zalać sokiem z kapusty, rozcieńczonym dwiema szklankami wody. Rondel przykryć i dusić mięso tak długo, aż będzie miękkie. Ugotowane i starannie wypłukane grzyby pokroić w paski i ułożyć na mięsie. Mąkę rozmieszać z małą ilością wody, cebulę drobniutko posiekać, dodać do rondla, wszystko oprószyć zmielonym pieprzem, ewentualnie dosolić. Jeszcze raz zagotować.

Podobne przepisy

Wątróbka pachnąca cebulką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-06

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne

Żeberka w sosie słodko-kwaśnym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-07-02

Dodany przez: monika4

Kategoria: Mięsne

Schab ze śliwkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-13

Dodany przez: kermit

Kategoria: Mięsne

Schab ze śliwką świąteczny

Ile porcji: 35

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-12-09

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Mięsne

Cielęce zrazy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-12

Dodany przez: lawina

Kategoria: Mięsne

Kotlety mielone cytrynowe

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-20

Dodany przez: wilhelmina

Kategoria: Mięsne