Żeberka i boczek płuczemy, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Dodajemy obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę, liście laurowe i ziarna angielskie. Wywar gotujemy pod przykryciem ok. 45 min. Wyjmujemy żeberka i boczek. W oddzielnym garnku w lekko osolonej wodzie gotujemy obrane i pokrojone ziemniaki. Kapustę kiszoną siekamy i razem z wodą, bez płukania dodajemy do wywaru z mięsa. Wrzucamy również wcześniej namoczone grzyby, obraną i posiekaną cebulę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Gotujemy aż kapusta będzie miękka – ok. 30 min. W tym czasie obieramy żeberka, boczek kroimy w kostkę. Mięso dodajemy razem z ziemniakami do zupy. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne