Klasycznie pieczone ziemniaki są najlepsze. Ten przepis wzbogacony jest o nietypowy składnik, mianowicie cukier. Nadaje on ziemniakom nowego smaku, jednocześnie obecność soli nie pozwala, aby smak słodki zdominował potrawę.
Polecam zarówno na świąteczny obiad, jak i na postne danie do kefiru i smażonego jajka 🙂 Przepis z magazynu Martha Stewart Living nr 3/2007.
Ziemniaki zalewam zimną wodą, odstawiam na kilka minut, a później dokładnie szoruję szczoteczką. Płuczę, odsączam i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie kroję ziemniaki na połówki, a jeśli są duże to na mniejsze kawałki, aby mniej więcej wszystkie były równe.
Blachę do pieczenia wykładam folią aluminiową, przekładam na nią ziemniaki. Posypuje mieszanką soli i cukru. Na wierzchu układam wiórki z masła. Dodatek cukru sprawi, że ziemniaki będą glazurowane, szybciej się przypieką, będą miały ładniejszy kolor i lepszy smak.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piekę, aż zaczną brązowieć, około 20-30 minut (zależy od ziemniaków).
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Mięsne