Przepis na Frykadele z jajem

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4193
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • mięso wieprzowe mielone 25 dag
  • mięso wołowe 30 dag
  • kasza manna błyskawiczna 3-4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • jajo surowe 1 szt
  • czosnek 1-2 ząbki
  • jaja gotowane na twardo 4 szt

do obsmażania

do zapiekania

Jak zrobić Frykadele z jajem?

Mięso, jajko, kaszę mannę i zmiażdżony czosnek wyrabiamy na gładką masę dodając pieprz i sól do smaku. Ugotowane jaja obieramy ze skorupek przekrawamy wzdłuż na połówki. Mięso dzielimy na równe porcje – tak jak na mielone kotlety, ale każdą porcję rozpłaszczamy na dłoni – tak jak ciasto na knedle- nakładamy połówkę lub całe jajo i formujemy okrągłe lub podłużne frykadele. Frykadele obsmażamy na gorącej oliwie ze wszystkich stron. Do żaroodpornego naczynia wkładamy masło i obsmażone frykadelki, wstawiamy je do nagrzanego do 15- – 160 stopni c. Piekarnika i zapiekamy około 15 minut.

Podobne przepisy

Domowy hod-dog

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-10-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Pierś z kurczaka na grilla

Ile porcji: 2

Data dodania: 2024-01-03

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Mięsne

Karczek pieczony

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-06-03

Dodany przez: netha

Kategoria: Mięsne

Farszyk na kluchy

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 9 min.

Data dodania: 2024-03-02

Dodany przez: mati

Kategoria: Mięsne

Polędwiczki wieprzowe w sosie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-02-08

Dodany przez: madi356

Kategoria: Mięsne

Sajgonki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-17

Dodany przez: testera

Kategoria: Mięsne