Przepis na Francuskie rogaliki

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3863
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Zdjęcia

Składniki

do nadziania

  • powidła

do smarowania

  • jajo

do posypania

do blaszki

Jak zrobić Francuskie rogaliki?

Mąkę przesiewamy. I rozdzielamy na pół, lub odważamy od razu dwa razy po 1/2 kg. Połowę mąki wyrabiamy dokładnie z masłem i odstawiamy do lodówki. Drożdże, żółtka jaj i odrobinę soli dodajemy do śmietany i dokładnie wszystko rozcieramy i zarabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce by ciast zaczęło kisnąć. Gdy zacznie rosnąć i podwoi swą objętość, wykładamy je na stolnicę, rozciągamy na wszystkie strony, a na jego środek wykładamy ciasto z masłem. Oba ciasta składamy w koperty i kilka razy wyrabiamy, wałkujemy i taczamy. Rozwałkowane ciasto kroimy na małe kwadraty i jeszcze je wałkiem rozciągamy – każdy kwadrat osobno. Nakładamy powidła i zwijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na posmarowanej blaszce i smarujemy je rozmąconym jajem – pędzelkiem. Po wierzchu posypujemy je cukrem najlepiej grubą rafinadą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 – 210 stopni i pieczemy rogaliki na złoty kolor.

Podobne przepisy

Wafle domowe

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-06

Dodany przez: ilonar2301

Kategoria: Desery

Makaron z monte

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-08-15

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Desery

Truskawki w czekoladzie z bazylią

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-04

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Desery

Kruche rogaliki z orzechami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-09-16

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Desery

Koktajl bananowo- pomarańczowy

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-10-15

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Snikers na waflu

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-10-06

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Ciasta