Przepis na Drożdzowo-ponczowa babka z owocami

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
869
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Wilgotna babka z akcentem owoców. Doskonała do popołudniowej kawy lub herbaty, a także na przyjęcia

Przepis została dodana w dniu: 07.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2971 osób!
Smacznego!

ciasto

  • mąka 2 szklanki
  • jajka 4 szt
  • masło 1/2 kostki
  • drożdże instant 7 g
  • cukier 3 łyżki
  • wiórka kokosowe 6 łyżek
  • sól

nasączenie

  • cukier 1 szklanka
  • woda 1.5 szklanki
  • wanilia - rdzeń 1/2 laski

do dekoracji

  • ew. owoce ( pokrojone jabłka, gruszki, maliny)

do formy

Jak zrobić Drożdzowo-ponczowa babka z owocami?

Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami oraz szczyptą soli. Dodajemy cukier oraz jajka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, pod koniec dodając masło oraz wiórka kokosowe. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem. Pozostawiamy na ok. 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Pieczemy 40 min. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia w formie, a następnie wyjmujemy babkę z formy. Z wody, cukru, cukru z wanilią lub rdzenia wanilii gotujemy gęsty syrop. Babkę nakłuwamy wykałaczką. Nasączamy syropem. Odstawiamy, by dobrze ostygła. Posypujemy 3 łyżkami wiórków kokosowych , a otwór napełniamy pokrojonymi owocami skropionymi resztą syropu lub pozostawiamy bez owoców.

Podobne przepisy

Tutti frutti

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-10-31

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta

Babeczki jabłkowe

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-15

Dodany przez: rfima

Kategoria: Ciasta

Oponki mojej mamy

Ile porcji: 25

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-10-09

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Śmietankowe z galaretkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-04

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Ciasta

Piernik z dżemem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-01-31

Dodany przez: aadasik

Kategoria: Ciasta

Biszkopt czekoladowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-05

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta