Mleko na masę budyniową (odlać pół szklanki zimnego) z cukrem doprowadzić do wrzenia i wlać budyń wymieszany z mlekiem. Gotować przez kilka minut na małym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Mleko podgrzewać z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Jak masło i cukier się rozpuszczą, a mleko nie jest gorące (ma być letnie) dodać pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Jajka ubić mikserem, wlać rozczyn i stopniowo dodawać mąkę. Ciasto wyrobić i odstawić przykryte ściereczka do wyrośnięcia. Po ok. Pół godziny kłaść łyżką porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.
Na środek każdego placka włożyć trochę masy budyniowej. Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski, zagnieść palcami i posypać ciastka. Jak wyrosną piec w 150-160 stopniach przez ok. 20 minut.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery