Przepis na Dolmades

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
35 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas gotowania:
15 m
Czas smażenia:
5 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2432
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia grecka

Dolmades, czyli inaczej greckie gołąbki. Występują w wersji z mięsem – najczęściej z jagnięciną, oraz bezmięsnej, takiej jak podana niżej.

Podstawowym składnikiem są liście winogron, w które zawija się farsz. Dolmades gołąbki często podawane w krajach śródziemnomorskich jako meze, czyli przystawka.

Zdjęcia

Składniki

  • liście winogron 40 sztuk
  • ryz ugotowany 1 szklanka
  • cebula 1 sztuka
  • rodzynki 4 łyżki
  • orzechy piniowe 2 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • olej 1 łyżka

dodatkowo

Jak zrobić Dolmades?

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, aż będą złote. Pokroić cebulę w kostkę, podgrzać olej i usmażyć cebulę aż zbrązowieje. Rodzynki zalać wrzątkiem i jak napęcznieją odcedzić. Do ryżu dodać przestudzona cebulę, orzeszki piniowe, odcedzone rodzynki, polowe soli i pieprz. Wyrobić farsz.

Na stole rozłożyć liście winogron (jeśli mamy świeże to trzeba je dokładnie umyć i zblanszować). Na środku kłaść porcje farszu i zawijać najpierw boki do środka, a następnie rolować. Dn garnka wyłożyć dodatkowymi listkami i ułożyć dolmades. Zalać wodą, wsypać pozostałą sól i gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Podawać polane sosem.

Sos:
dokładnie wymieszać jogurt grecki z sokiem z cytryny, sola i pieprzem.

Podobne przepisy

Pieczona fasolka szparagowa z greckim dressingiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2023-01-09

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia grecka

Dolmades

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2023-01-10

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia grecka