Przepis na Ciasto z skórką pomarańczową

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
42 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas pieczenia:
12 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
866
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Jak zrobić Ciasto z skórką pomarańczową?

Do przesianej mąki dodajemy roztopioną margarynę, rozmącone jaja, proszek do pieczenia, cukier puder i skórkę otartą z pomarańczy. Wymienione składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Masę dzielimy na 3 części i pieczemy każdą oddzielnie w formie tej samej wielkości. Pieczemy przez 12 minut w 180 stopniach. W 1/2 litra zagotowanej wody rozpuszczamy cukier. Z pomarańczy wyciskamy sok i miksujemy z nim żółtka, sproszkowany kisiel oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko przelewamy do gotującej się wody z cukrem. Przez chwilę gotujemy wszystko na małym ogniu. Jeszcze ciepłą masą smarujemy upieczone ciasto, części układamy jedna na drugą. Wierzch ciasta można udekorować lukrem.

Podobne przepisy

Ciasto kruche

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-08-19

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Sernik z różową pierzynką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-10-22

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Przekładaniec z makiem i masą orzechową

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-05-02

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta

Ciasto truskawkowo-rabarbarowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-24

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Ciasta

Wafle do kawki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-02

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta

SZYBKIE CHRUSTY

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-11

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta