Przepis na Ciasto z piwem

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
65 min.
Czas przygotowania:
20 m
Czas pieczenia:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1412
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

  • margaryna 0,5 kostki
  • cukier 0,25 szklanki
  • jajka 2 szt
  • miód naturalny 0,5 szklanki
  • jasne piwo 0,5 szklanki
  • mąka 25 dag
  • soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
  • przyprawa do piernika 1 łyżeczka
  • anyż 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy

Jak zrobić Ciasto z piwem?

Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Margarynę ucieramy na puch z cukrem i żółtkami. Nie przerywając ucierania powoli porcjami dodajemy miód i piwo. Następnie wsypujemy mąkę przesianą i wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika i anyżem. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno z dodatkiem soli białka i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy ok. 45-50 min w temp. 190 stopni c.

Podobne przepisy

KOMPOZYCJA

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-03

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Biszkopt do ciasta kawowego

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-10-11

Dodany przez: enia

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z brzoskwiniami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-30

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Tradycyjne pierniczki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-27

Dodany przez: enia

Kategoria: Ciasta

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Ile porcji: 11

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2023-01-09

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta

Śmietanowiec na biszkopcie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-01

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ciasta