Drożdże rozcieramy z niewielką ilością letniego mleka. Dodajemy tyle cukru i mąki aby powstał niezbyt gęsty zaczyn. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 min w ciepłe miejsce. Masło stapiamy a następnie studzimy. Do miski przesiewamy resztę mąki, mleka, cukru, wbijamy jajka i wlewamy wyrośnięty zaczyn. Zagniatając ciasto powoli wlewamy stopione masło. Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na wąski podłużny placek i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Środek ciasta smarujemy konfiturą wymieszaną z olejkiem migdałowym i płatkami migdałowymi. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Marcepan dokładnie ucieramy i przekładamy do szprycy i wyciskamy ozdobne wzory na wierzchu ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni c i pieczemy 20-25 min.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta