Przepis na Ciasto kruszone

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
1 g
Czas pieczenia:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
729
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Jak zrobić Ciasto kruszone?

Żółtka oddzielić od białek. Masło rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. W naczyniu dokładnie wymieszać mąkę z żółtkami, proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Całość ubić. Ciasto podzielić na dwie duże i jedną mniejszą części. Do najmniejszej części dodać cztery łyżeczki kakao. Wszystkie kawałki ciasta włożyć na kilka minut do lodówki. Jedną z większych części wykorzystać jako spód na blachę. Na ciasto wyłożyć cienką warstwę dżemu, po czym położyć ciemną część. Ubić pianę z białek z solą i cukrem, rozłożyć równomiernie na ciemnej części. Ostatnią białą część ciasta rozkruszyć na pianie, tak aby prześwitywała się. Ciasto piec przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Faworki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-09

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasto truskawkowo-rabarbarowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-24

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Ciasta

Dżdżownica

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-11-15

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Bułki drożdżowe Kryśki

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-03-02

Dodany przez: mati

Kategoria: Ciasta

Kruchy spód do tarty na słodko

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-11-05

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka maślane

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-07-01

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta