Żółtka oddzielić od białek. Masło rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. W naczyniu dokładnie wymieszać mąkę z żółtkami, proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Całość ubić. Ciasto podzielić na dwie duże i jedną mniejszą części. Do najmniejszej części dodać cztery łyżeczki kakao. Wszystkie kawałki ciasta włożyć na kilka minut do lodówki. Jedną z większych części wykorzystać jako spód na blachę. Na ciasto wyłożyć cienką warstwę dżemu, po czym położyć ciemną część. Ubić pianę z białek z solą i cukrem, rozłożyć równomiernie na ciemnej części. Ostatnią białą część ciasta rozkruszyć na pianie, tak aby prześwitywała się. Ciasto piec przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta