Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę, pieczemy 30 minut w temp. 180*c. Blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na pół.
Masa jabłkowa:
jabłka przekładamy do garnka lub rondelka, podgrzewamy. Następnie wsypujemy suche galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę oraz masę śmietanową w proszku, chwilę miksujemy.
Przełożenie ciasta:
na dolny blat biszkoptu wykładamy tężejącą masę jabłkową, przykrywamy drugim płatem biszkoptu. Następnie na wierzch wykładamy masę śmietanową, posypujemy wiórkami kokosowymi lub dekorujemy wg uznania. Schładzamy w lodówce.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta