Jabłko obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić bądź zetrzeć na tarce. Owoce pokropić sokiem wyciśniętym z cytryny, następnie obsypać cukrem pudrem wymieszanym z szczyptą cynamonu i odstawić na kilka minut.
Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na kwadraty. Nadzienie jabłkowe wymieszać dokładnie i nakładać na ciasto, po 1-2 łyżeczki na kwadrat. Kwadraty zlepić na wzór trójkątów czyli złączyć przeciwległe rogi.
Ciastka posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w 200 stopniach przez pół godziny.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać bitą śmietaną.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta