Przepyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto bardzo czekoladowe. Doskonałe połączenie czekolady i kakao, daje efekt jak na zdjęciu. Można je podawać z lodami, kremem z serka mascarpone lub bita śmietaną.
Zachwyca absolutnie każdego, kto je spróbuje. Jest doskonałe w każdym momencie, czy to na podwieczorek, deser, chandrę, czy świętowanie sukcesu. Polecam!
Do garnuszka wlewam wodę, dodaję masło, połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewam i mieszam do rozpuszczenia.
Lekko studzę, dodaję cukier, mąkę wymieszana z sodą i proszkiem, kakao oraz kawę. Jajka mieszam ze śmietaną i rumem, wlewam do masy i mieszam, aż ciasto będzie jednolite.
Małą tortownice o średnicy 21 cm smaruje masłem i wysypuje bułka tartą. Przekładam masę, wyrównuje i piekę około 1,5 godziny w 140 stopniach.
Polewa:
masło rozpuszczam z mlekiem, dodaję kakao, oraz cukier puder. Mieszam i podgrzewam, aż się połączy. Lekko przestudzone ciasto polewam polewą.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta