Pyszne ciasteczka o słodkim, dzięki czekoladzie i kakao smaku, oraz bardzo orzeźwiające, dzięki miętowemu lukrowi. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają z talerza.
Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis pochodzi z książki Nigella Ekspresowo, autorką oczywiście jest Nigella Lawson 🙂
Nastawiam piekarnik na 180 stopni.
Czekoladę siekam na małe kawałki.
Miękkie masło i cukier ucieram, aż cukier się rozpuści, dodaję jajko, oraz ekstrakt waniliowy. W oddzielnej misce łącze mąkę, kakao, oraz proszek do pieczenia. Wsypuje do maślanej masy i miksuję, aż się składniki połączą. Na koniec dodaje czekoladę i mieszam.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Łyżka nakładam porcje ciasta w odstępach, gdyż ciasteczka zwiększają objętość w trakcie pieczenia.
Piekę 12 minut.
W tym czasie robię miętową polewę – mieszam kakao z cukrem pudrem, dodaje ekstrakt miętowy i wrzątek – ucieram, aż stanie się płynne. Jeśli potrzeba podgrzewam (tak robi Nigella).
Ciasteczka wykładam na kratkę, podkładam pod kratkę papier i polewam polewą. Odstawiam do ostygnięcia.
Mi z tej ilości wychodzi 25 ciasteczek, Nigella podaje w książce 26.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery