Przepis na Chrupiące żeberka

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
5 min.
Czas przygotowania:
5 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4765
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Receptura została opublikowana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2917 osób!
Smacznego!

Zdjęcia

Składniki

  • żeberka wieprzowe - mięsne 1 kg
  • sok z 1 cytryny z 1 szt
  • sos TaoTao grzybowy 1-2 łyżki
  • rosół 3-4 szkl
  • lub bulion warzywny 3-4 szkl
  • świeży posiekany imbir 1 łyżeczka
  • przyprawa do żeberek
  • sól
  • pieprz

do smażenia

  • oliwa 1-2 łyżki
  • lub olej

Jak zrobić Chrupiące żeberka?

Żeberka myjemy, dzielimy na porcje. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do żeberek. Skrapiamy sokiem z cytryny i sosem taotao. Odstawiamy na ok. 40 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany imbir i lekko podpiekamy. Do imbiru wkładamy zamarynowane żeberka i rumienimy je ze wszystkich stron. Gdy mamy już zrumienione żeberka wlewamy do nich rosół lub bulion i dusimy razem na małym ogniu, pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie odlewamy sos i znów obsmażamy żeberka na rumiano.

Podobne przepisy

Duszone żeberka z cebulką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2011-05-31

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Żółte curry z kurczaka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 38 min.

Data dodania: 2011-08-16

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Pikantne skrzydełka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2022-07-12

Dodany przez: eva45

Kategoria: Mięsne

Keks mięsny

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-13

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Filet z kurczaka z ziołami

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-09

Dodany przez: netha

Kategoria: Mięsne

Pieczony karczek ze szpinakiem serem i musztardą ziarnistą

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-13

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne