Przepis na Chrupiące żeberka

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
5 min.
Czas przygotowania:
5 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4809
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • żeberka wieprzowe - mięsne 1 kg
  • sok z 1 cytryny z 1 szt
  • sos TaoTao grzybowy 1-2 łyżki
  • rosół 3-4 szkl
  • lub bulion warzywny 3-4 szkl
  • świeży posiekany imbir 1 łyżeczka
  • przyprawa do żeberek
  • sól
  • pieprz

do smażenia

  • oliwa 1-2 łyżki
  • lub olej

Jak zrobić Chrupiące żeberka?

Żeberka myjemy, dzielimy na porcje. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do żeberek. Skrapiamy sokiem z cytryny i sosem taotao. Odstawiamy na ok. 40 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany imbir i lekko podpiekamy. Do imbiru wkładamy zamarynowane żeberka i rumienimy je ze wszystkich stron. Gdy mamy już zrumienione żeberka wlewamy do nich rosół lub bulion i dusimy razem na małym ogniu, pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie odlewamy sos i znów obsmażamy żeberka na rumiano.

Podobne przepisy

Pulpeciki drobiowe

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2022-09-21

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Potrawka mięsno – warzywna

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-08-04

Dodany przez: eva45

Kategoria: Mięsne

Rolowany boczek

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-01-13

Dodany przez: kiziolek20

Kategoria: Mięsne

Gulasz z piersi kurczaka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-20

Dodany przez: Gr4zyna

Kategoria: Mięsne

Smażone kulki mięsne

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2024-01-01

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Kiełbasa w cebulowo-jabłkowym sosie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-12-24

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Mięsne