Przepis na Chrupiące żeberka

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
5 min.
Czas przygotowania:
5 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4768
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • żeberka wieprzowe - mięsne 1 kg
  • sok z 1 cytryny z 1 szt
  • sos TaoTao grzybowy 1-2 łyżki
  • rosół 3-4 szkl
  • lub bulion warzywny 3-4 szkl
  • świeży posiekany imbir 1 łyżeczka
  • przyprawa do żeberek
  • sól
  • pieprz

do smażenia

  • oliwa 1-2 łyżki
  • lub olej

Jak zrobić Chrupiące żeberka?

Żeberka myjemy, dzielimy na porcje. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do żeberek. Skrapiamy sokiem z cytryny i sosem taotao. Odstawiamy na ok. 40 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany imbir i lekko podpiekamy. Do imbiru wkładamy zamarynowane żeberka i rumienimy je ze wszystkich stron. Gdy mamy już zrumienione żeberka wlewamy do nich rosół lub bulion i dusimy razem na małym ogniu, pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie odlewamy sos i znów obsmażamy żeberka na rumiano.

Podobne przepisy

Kotleciki mielone z niespodzianką

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-30

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Mięsne

Fasolka po bretońsku

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 170 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: artur

Kategoria: Kuchnia polska

Kurczak a’la fajitas

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-11-29

Dodany przez: VoytekK

Kategoria: Mięsne

Duszone skrzydełka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-15

Dodany przez: netha

Kategoria: Mięsne

Pyszne gałeczki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-04

Dodany przez: Bocja

Kategoria: Mięsne

Kiełbasa z piekarnika

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-03-22

Dodany przez: enia

Kategoria: Mięsne