Ciasteczka są bardzo twarde – przeznaczone do moczenia w kawie. Jeśli nie chcemy osiągnąć takiego efektu, nie zapiekamy ich drugi raz. Ich zaletą jest również to, że mogą być długo przechowywane nie tracąc przy tym na swoich walorach smakowych i aromatycznych. SMACZNEGO!!
Jaja ubić z cukrem, dodać skórkę z pomarańczy i sok. Dodać mąkę i proszek do pieczenia – zagnieść ciasto. Na koniec dodać migdały. Formować wałeczki szerokości ok 3 cm i długości takiej by mieściły się w blaszce.
Jeśli ciasto się za bardzo klei dodać odrobinę mąki a ręce przed formowaniem wałeczków obficie zwilżyć wodą. Piec wałeczki ok 35 min. W temp. Ok 175 stopni Celsjusza.
Po wyciągnięciu z piekarnika wałeczki wystudzić i pokroić w paseczki szerokości ok. 1-1,5 cm najlepszy do tego będzie nóż z ząbkami. I włożyć do piekarnika na jeszcze 10 min.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta