Pomarańcze pochodzą ze wschodniej Azji, natomiast obecnie ogromna część zbiorów pomarańczy pochodzi z Brazylii. Pomarańcze są bardzo popularnym owocem cytrusowym na całym świecie. Pomarańcze zawierają bardzo witaminy C oraz tiaminy (jedna z wyizolowanych witamin z grupy B), która odgrywa ważną rolę w przekształcaniu węglowodanów w glukozę, jedyny rodzaj cukru, który organizm może zamienić w energię, a także niewielkie ilości tiaminy i sporo kwasu foliowego i beta karotenu. Pomarańcze zawierają także furokumaryny, związki o działaniu przeciwbakteryjnym a także cenny potas – 270 mg w średniej wielkości owocu, który wpływa na prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi i rytm serca.
Istnieje wiele gatunków pomarańczy m.in.: pomarańcza chińska, pomarańcza słodka, bergamota, gorzka, kwaśna, pomarańcza limeta oraz pomarańcza olbrzymia. Pomarańcze różnią się smakiem nie tylko zależnie od miesiąca, w którym dojrzały i zostały zerwane, ale nawet zależnie od gałęzi na której urosły. Im niżej rosną, tym są mniej słodkie i tym mniej zawierają witaminy C. Te o bardzo intensywnej barwie pochodzą z rejonów, gdzie są zimne noce, ponieważ w upalnym klimacie skórka grubieje i nie nabiera charakterystycznego koloru. Nie należy więc kierować się intensywnością koloru skórki, zwłaszcza że znane są praktyki poddawania owoców działaniu etylenu, co sprzyja ich apetycznemu wybarwieniu. Nigdy nie należy też wyciskać soku z nadgniłych pomarańczy, bo choć bakterie i grzyby tworzą małą plamkę, zainfekowany jest cały owoc.
Pomarańcze są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych, są wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów a także bardzo chętnie jedzone na surowo. Pomarańcze wykorzystuje się także jako dodatek do deserów, a także jako główny składnik wielu sałatek i konfitur.