Połowę szklanki mąki rozczyniamy z letnim mlekiem i rozpuszczonymi drożdżami i odstawiamy w ciepłe miejsce by podrosło. W tym czasie ucieramy masło z cukrem i w trakcie ucierania dodajemy żółtko i całe jaja i ciągle ucierając wlewamy wyrośnięty rozczyn, startą skórkę z pomarańczy i odrobinę soli. Składniki miesimy, czyli zarabiamy dokładnie, by ciasto odstawało od naczynia i rąk. Ciasto nie może być ani za twarde, ani za rzadkie, ma być sprężyste. Gdy wyjdzie nam za rzadkie dodajemy do niego łyżkę przesianej mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce by pięknie nam wyrosło. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, lekko je zarabiamy, formujemy wałeczek o średnicy 8 – 9 cm i tniemy na porcje grubości około 1, 5, – 2 cm. Porcje ciasta rozciągamy w dłoniach i na środek każdej porcji dajemy tzw. „nadziewkę” mogą to być świeże owoce, konfitury, owoce kandyzowane, czy owoce w cukrze. Zlepiamy brzegi ciasta i formujemy zgrabne podłużne bułeczki. Bułeczki dekorujemy wg własnego uznania czy to przed czy po upieczeniu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni c. Około 25 minut.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery