Przepis na Bułeczki wielkanocne II

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
130 min.
Czas przygotowania:
90 m
Czas pieczenia:
40 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
728
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Jak zrobić Bułeczki wielkanocne II?

Mąkę przesiewamy do miski, we wgłębieniu mąki przygotowujemy rozczyn:

kruszymy drożdże, wlewamy ciepłe mleko, mieszamy z niewielką ilością mąki – przykrywamy ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia.

Jaja ubijamy z cukrem, solą, przyprawami i skórką z cytryny. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy ubite jajka i wyrabiamy ciasto. Dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i elastyczne oraz będzie odchodziło od ręki. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w misce do wyrośnięcia. Dzielimy na cztery części, formujemy kulę. Tortownicę natłuszczamy, układamy obok siebie w tortownicy 4 kule i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, niech rośnie. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem i wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy ca 40 minut do tzw. Suchego patyczka. Bułkę podajemy do śniadania wielkanocnego jest wspaniała i pachnąca.

Podobne przepisy

Pączki z twarożkiem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-08-04

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Ser do sernika

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-10-24

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Ciasta

Kruche ciastka mojej babci

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-11-14

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Drożdżówka dla leniwych

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-04-27

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Polewa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-02

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Oponki domowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-27

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta