Przepis na Budyń z kapusty

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2875
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Warzywa

Składniki

  • kapusta biała 1 kg
  • jajka 3 szt.
  • masło 50 g
  • kasza manna 3 łyżki
  • bułka tarta 3 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • tłuszcz do smarowania formy 1 opakowanie

Jak zrobić Budyń z kapusty?

Kapustę ugotować, odcedzić i odcisnąć z wody. Przemleć przez maszynkę. Żółtka rozetrzeć z masłem i wymieszać z kaszą manną, solą, pieprzem. Razem z ubitymi białkami dodać do kapusty. Formę babkową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę z kapusty. Wstawić do garnka z gorącą wodą i gotować 45-60 minut. Wyjąć z formy i podzielić na porcje. Przed podaniem polać tłuszczem.

Podobne przepisy

Cukrowa cebulka duszona po prowansalsku

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-11-05

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Warzywa

Duszone tarte pieczarki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-02-04

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Warzywa

Warzywna sałatka z rzodkiewką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-12-12

Dodany przez: malina

Kategoria: Sałatki

Smażona marchew po turecku

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-21

Dodany przez: daktyl

Kategoria: Warzywa

Kapusta kiszona do golonki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-03-22

Dodany przez: enia

Kategoria: Warzywa

Nadziewane pomidorki

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-11-03

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Warzywa