Przepis na Brokuły w sosie francuskim

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1137
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Warzywa

Składniki

  • brokuły 1,5 kg

sos

  • natka pietruszki 1 pęczek
  • kapary 2 łyżki
  • szparagi 1/2 puszki
  • ocet estragonowy 2 łyżki
  • olej 5 łyżek
  • musztarda ziołowa 1 łyżka
  • jajka 3 sztuki
  • czosnek w proszku
  • sól, pieprz

Jak zrobić Brokuły w sosie francuskim?

Brokuły podzielić na różyczki, umyć. Włożyć do osolonego wrzątku, gotować na małym ogniu 8-10 minut. Odcedzić. Najlepiej ugotować je tuż przed podaniem, aby były ciepłe. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Natkę posiekać, szparagi pokroić na małe kawałki. Z octu, oleju, musztardy i przypraw przyrządzić sos. Dodać kapary, szparagi oraz jajka, wymieszać i jeszcze raz przyprawić całość do smaku. Brokuły ułożyć na talerzu i polać sosem. Podawać na ciepło.

Podobne przepisy

Babka ziemniaczana z masłem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-19

Dodany przez: misia

Kategoria: Warzywa

Brokuł i kalafior

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2024-03-04

Dodany przez: Junior

Kategoria: Warzywa

Młoda kapusta zasmażana

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-07

Dodany przez: terenowa22

Kategoria: Warzywa

Placki ziemniaczane

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-01-16

Dodany przez: jelonek

Kategoria: Warzywa

Kalafior ugotowany

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-09

Dodany przez: kiziolek20

Kategoria: Warzywa

Ciasto mojej mamy Shrek

Ile porcji: 40

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-12-04

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta