Białka oddzieli od żółtek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sito. Do wysokiego naczynia wlać żółtka z 1/2 szklanki cukru. Białka ubić na sztywno a następnie dodać resztę cukru i ubijać dalej aż się rozpuści.
Ubić żółtka na puszystą masę dodać do nich białka całość mieszać mikserem na niskich obrotach. Następnie dodawać mąkę delikatnie mieszając. Całość przelać do tortownicy wytłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 35 minut w 170 stopniach.
Do garnka przełożyć śmietanę i pokruszoną czekoladę i podgrzewać aż czekolada się rozpuści i utworzą jednolitą masę. Wówczas odstawić do wystygnięcia w zimne miejsce. Następnie ubijać mikserem na puszystą masę dodają cukier puder.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół i przełożyć 3/4 ilości masy, resztą udekorować wierzch. Posypać wiórkami czekoladowymi i ozdobić malinkami.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta