Maliny

Maliny posiadają wiele uniwersalnych właściwości, które wykorzystywane są w różnych dziedzinach. Malinowe krzewy doskonale odnajdują się nie tylko w kuchni i ogrodnictwie, ale także pełnią dość znaczącą rolę w medycynie.

Jednakowoż maliny potrafią być nieco wybredne, a pozbawione żyznej i bogatej w minerały gleby nie będą mogły się odpowiednio rozwinąć. Do tego pamiętać trzeba o ich regularnym nawożeniu. Równocześnie musimy zwrócić uwagę na miejsce, w jakim zechcemy maliny posadzić. W żadnym wypadku nie powinna być to ta część ogrodu, bądź działki, na której do niedawna rosły ziemniaki, bakłażany, pomidory czy papryka. Powodem są bakterie, jakie pozostać mogły w glebie. Jeśli krzew malin posiada optymalne warunki do rozwoju, osiągnąć może nawet 2 metry wysokości. Na szczególną uwagę zasługują kwitnące w maju, miododajne kwiaty. Same owoce, zależnie od gatunku, występują w kilku kolorach, a oprócz czerwonych napotkać możemy ciemnopurpurowe i żółte.

W składzie tych owoców znajdują się spore dawki pektyn, olejków eterycznych, witamin oraz cukrów. Ciekawostką może być fakt, że nawet w liściach malinowego krzewu kryją się kwasy organiczne, garbniki, a także pokaźne ilości witaminy C.

Dzięki tak specyficznemu doborowi składników, maliny odznaczają się moczopędnymi i żółciopędnymi właściwościami. Oprócz tego dbać będą o prawidłową przemianę materii, a także wspomogą nas w walce ze stanami zapalnymi i zakażeniami bakteryjnymi. W lecznictwie dobrze sprawdzą się też wspomniane liście, z nich zaś można sporządzić napar, który obniży nieco zbyt wysoką temperaturę. Dodatkowo pamiętać trzeba o tym, że maliny potrafią znacząco podnieść odporność naszego organizmu.

Nie zapominajmy jednak o najbardziej istotnym, czyli kulinarnym znaczeniu malin. Owocami można się delektować w postaci surowej, jednak równie smakowite będą różnego rodzaju dżemy, marmolady, galaretki czy konfitury. Dosyć często maliny przeznacza się do wyrobu soków albo kompotów. Ponadto doskonale odnajdą się pomiędzy słodkimi deserami i apetycznymi ciastami.