Buraki obieramy, ścieramy na tarce. Następnie z warzyw i przypraw gotujemy wywar, dodajemy buraki, gotujemy 40 minut. Przecedzamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy koncentrat buraczany. Następnie z mąki, soli i pół szklanki gorącej wody zagniatamy szybko ciasto na pierogi. W międzyczasie przygotowujemy farsz: cebulę obieramy, drobniutko siekamy. Dodajemy pokrojone grzyby, jajko, sól oraz pieprz. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy na kwadraty o boku5 cm. Na każdym kwadracie z ciasta układamy porcję nadzienia. Szczelnie zlepiamy, formując uszka. Przygotowane uszka wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia pierożków. Następnie gorącu barszcz wlewamy do bulionówek. Do każdej wkładamy po kilka uszek, podajemy.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Kuchnia polska
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy