Przepis na Bakłażany miodowe

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
20 min.
Czas przygotowania:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1085
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Składniki

  • bakłażany 1 kg
  • imbir starty 1 łyżeczka płaska
  • czosnek 4 ząbki
  • papryczki chilii 4 strączki
  • oliwa 350 ml
  • ocet winny 5 łyżek
  • liście laurowe 4 szt
  • goździki 4 szt
  • ziarna gorczycy 3 łyżeczki
  • kminek 3 łyżeczki
  • koper 4 koszyczki
  • płynny miód 15 dag
  • sól 4 łyżeczki

Akcesoria

  • słoiki
  • patelnia

Jak zrobić Bakłażany miodowe?

Bakłażany wraz ze skórką kroimy w dużą kostkę.Czosnek obieramy i razem z papryczkami chilii drobno siekamy.Na patelni na silnym ogniu rozgrzewamy 200 ml oliwy i smażymy na niej bakłażany prze ok. 10 min aż zbrązowieją. Ciepłe przekładamy do miski i zalewamy octem.Na oliwę ze smażenia wrzucamy czosnek, imbir,liście laurowe, gorczycę, kminek i koper, często mieszając smażymy przez 3 min.Na koniec dodajemy sól i wszystko przekładamy do bakłażanów. Mieszamy.Resztę oliwy podgrzewamy i mieszamy z miodem.Bakłażany układamy w słoikach i polewamy letnią wodą z miodem. Zakręcamy i odstawiamy na minimum 4 tygodnie.

Podobne przepisy

Gruszki w zalewie na zimę

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-04-25

Dodany przez: nena17

Kategoria: Przetwory

Śliwki w occie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-11-25

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Przetwory

Ogórki małosolne z koperkiem

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-31

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Zalewa do ogórków z chyli

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2024-03-05

Dodany przez: Junior

Kategoria: Przetwory

Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 720 min.

Data dodania: 2022-09-13

Dodany przez: bernika

Kategoria: Grzyby

Kompot z brzoskwiń na zimę

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-11-04

Dodany przez: viencela

Kategoria: Napoje