Przygotować ciasto:
masło lekko zmiękczyć i ukręcić z częścią cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Do masła dodawać kolejno, ciągle mieszając: utarte żółtka, pianę z białek, olejek cytrynowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do foremek posmarowanych masłem i posypanych mąką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Przygotować polewę:
cukier wymieszać z proszkiem kakaowym, dodać 2 łyżki wody i zagotować. Po rozpuszczeniu cukru dodać masło i mieszając gotować przez około 3 minuty, aż polewa zgęstnieje do konsystencji śmietany.
Ostudzoną babkę polać gorącą polewą.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta