Przepis na Babka jogurtowa

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas pieczenia:
35 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
8622
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta, Kuchnia włoska, Nigella Lawson

Babka jogurtowa to bardzo delikatne, puszyste i lekkie ciasto.

Przyjemny aromat wanilii łączy się z intensywnym zapachem skórki cytrynowej, która nadaje niezwykle odświeżający smak.

Doskonała dla dzieci, a także na niedzielny obiad, gdyż mimo niepozornego wyglądu zachwyca już przy pierwszym kęsie.

Przepis Nigelli Lawson z książki Nigellissima. Włoskie inspiracje.

Zdjęcia

Składniki

  • jogurt naturalny 150 gram
  • olej roslinny 150 gram
  • jajka 3 sztuki
  • cukier drobny 250 gram
  • ekstrakt waniliowy 1,5 łyżeczki
  • cytryna 1 sztuka
  • mąka pszenna 175 gram
  • mąka ziemniaczana 100 gram

dodatkowo

  • cukier puder 1 łyżka
  • olej do formy

Jak zrobić Babka jogurtowa?

Formę do pieczenia smaruję olejem, a piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.

Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno. W drugiej misce mieszam żółtka z jogurtem, dodaję cukier i miksuję na puszystą masę. Następnie wlewam ciekną strużką olej, cały czas miksując.

Z dobrze wyszorowanej cytryny ścieram skórkę (Nigella dodaje z połowy, ale jestem fanką cytrynowego smaku, więc zwiększam ilość). Razem ze skórką z cytryny dodaję ekstrakt waniliowy.

Następnie wsypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszam łyżką, a na koniec delikatnie łączę z pianą. Przekładam do formy i piekę 30-40 minut. Po półgodzinie robię test patyczkiem i sprawdzam jakie jest ciasto. Studzę na metalowej kratce. Letnie ciasto posypuje cukrem pudrem.

Nigella poleca piec babkę jogurtową w tortownicy, lub w formie wieńca/pierścienia, zwanej w Italii ciambella.

Ciasto pieczone w keksówce jest pyszne i moim zdaniem kształt nie wpływa na smak 😉

Podobne przepisy

Frittata z mortadelą i mozzarellą

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Ciastka „półksiężyce”

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-30

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Piegus makowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-19

Dodany przez: onana

Kategoria: Ciasta

Chatka puchatka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-20

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Faworki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-09

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Makowiec z lukrem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-26

Dodany przez: Trishelle

Kategoria: Ciasta