Babka jogurtowa to bardzo delikatne, puszyste i lekkie ciasto.
Przyjemny aromat wanilii łączy się z intensywnym zapachem skórki cytrynowej, która nadaje niezwykle odświeżający smak.
Doskonała dla dzieci, a także na niedzielny obiad, gdyż mimo niepozornego wyglądu zachwyca już przy pierwszym kęsie.
Przepis Nigelli Lawson z książki Nigellissima. Włoskie inspiracje.
Formę do pieczenia smaruję olejem, a piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno. W drugiej misce mieszam żółtka z jogurtem, dodaję cukier i miksuję na puszystą masę. Następnie wlewam ciekną strużką olej, cały czas miksując.
Z dobrze wyszorowanej cytryny ścieram skórkę (Nigella dodaje z połowy, ale jestem fanką cytrynowego smaku, więc zwiększam ilość). Razem ze skórką z cytryny dodaję ekstrakt waniliowy.
Następnie wsypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszam łyżką, a na koniec delikatnie łączę z pianą. Przekładam do formy i piekę 30-40 minut. Po półgodzinie robię test patyczkiem i sprawdzam jakie jest ciasto. Studzę na metalowej kratce. Letnie ciasto posypuje cukrem pudrem.
Nigella poleca piec babkę jogurtową w tortownicy, lub w formie wieńca/pierścienia, zwanej w Italii ciambella.
Ciasto pieczone w keksówce jest pyszne i moim zdaniem kształt nie wpływa na smak 😉
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta