Przepis na Babka cytrynowa drożdżowa z automatu

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
180 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2063
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

moja pierwsza w życiu drożdżowa babką w dodatku z automatu do chleba.

Zdjęcia

Składniki

  • mąka tortowa 2 szklanki
  • drożdże instant 10 gram
  • jajko
  • sól szczypta
  • mleko letnie 1/2 szklanki
  • cukier 1/3 szklanki
  • masło 70 gram
  • aromat cytrynowy łyzeczka
  • sok z cytryny
  • gorzka czekolada 100 gram
  • śmietana kremówka 100 ml

Jak zrobić Babka cytrynowa drożdżowa z automatu?

Mąkę przesiać, jajko roztrzepać, masło roztopić i ostudzić. Do maszyny włożyć wg kolejności składniki płynne, potem sypkie, a na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania („dough”). Po zakończeniu programu ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w 170ºc, do suchego patyczka ok 30-40min. Wyjąć, przestudzić w foremce, a potem wyjąć i studzić na kratce. Zrobić polewę: czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę i cały czas mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania błyszczącej polewy. Polać babkę i ozdobić

Podobne przepisy

Biszkopt z rabarbarem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-07

Dodany przez: terenowa22

Kategoria: Ciasta

Rolada z serkiem i brzoskwinią

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-09-22

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasto Walewskiej

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-22

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Pyszne babeczki muffinkowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-10-11

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Wiśniowe na biszkopcie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-19

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Biszkopt przekładany

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-12-29

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Ciasta