Przepis na Góralska kwaśnica

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1026
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

Jak zrobić Góralska kwaśnica?

Żeberka i boczek płuczemy, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Dodajemy obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę, liście laurowe i ziarna angielskie. Wywar gotujemy pod przykryciem ok. 45 min. Wyjmujemy żeberka i boczek. W oddzielnym garnku w lekko osolonej wodzie gotujemy obrane i pokrojone ziemniaki. Kapustę kiszoną siekamy i razem z wodą, bez płukania dodajemy do wywaru z mięsa. Wrzucamy również wcześniej namoczone grzyby, obraną i posiekaną cebulę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Gotujemy aż kapusta będzie miękka – ok. 30 min. W tym czasie obieramy żeberka, boczek kroimy w kostkę. Mięso dodajemy razem z ziemniakami do zupy. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem.

Podobne przepisy

Pierogi z pasztetem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-26

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Mięsne

Smalec tradycyjny

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-08-28

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Mięsne

Kokiety z mięsem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-02-07

Dodany przez: Harry_Pioter

Kategoria: Mięsne

Zalewa do mięsa wieprzowego

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-07-10

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Mięsne

Mięso do tortilli z indyka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2024-03-13

Dodany przez: Psotka

Kategoria: Mięsne

Kęski piersi indyka na młodej kapuście z warzywami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-10-10

Dodany przez: enia

Kategoria: Mięsne