Przepis na Żurek wielkanocny

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
25 min.
Czas przygotowania:
25 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1789
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zupy

Nie lubię białej kiełbasy, więc napisałam z normalną kiełbasą.

Receptura została dodana w dniu: 15.03.2011
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2312 odwiedzających!
Na zdrowie!

Zdjęcia

Składniki

  • kiełbasa cienka 25 dag
  • żur z butelki 0,5 l
  • sól
  • pieprz
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka 4 szt
  • woda
  • grzyby suszone 3 szt
  • przyprawa do żurku i barszczu białego
  • majeranek

Jak zrobić Żurek wielkanocny?

Grzyby opłukać, namoczyć, gotować.
Dodać przyprawy, włożyć kiełbasę, gotować 15 minut.
Wywar przecedzić,do wywaru dodać żur z butelki i kiełbasę, zagotować, zestawić z ognia.
Przyprawić czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, dodać majeranek.
Jajka ugotować na twardo, obrać podawać z żurkiem i kiełbasą.

Podobne przepisy

Pyszny barszczyk

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-08-03

Dodany przez: enia

Kategoria: Zupy

Barszczyk czerwony

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-08-28

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Zupy

Rosół

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-09

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Zupy

Koperkowa zupa oszczędna

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-08-23

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Zupy

Zupa porowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-09

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Zupy

Zupa warzywna na skrzydełkach

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2011-05-10

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy