Przepis na Żurek wielkanocny

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
25 min.
Czas przygotowania:
25 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1795
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zupy

Nie lubię białej kiełbasy, więc napisałam z normalną kiełbasą.

Zdjęcia

Składniki

  • kiełbasa cienka 25 dag
  • żur z butelki 0,5 l
  • sól
  • pieprz
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka 4 szt
  • woda
  • grzyby suszone 3 szt
  • przyprawa do żurku i barszczu białego
  • majeranek

Jak zrobić Żurek wielkanocny?

Grzyby opłukać, namoczyć, gotować.
Dodać przyprawy, włożyć kiełbasę, gotować 15 minut.
Wywar przecedzić,do wywaru dodać żur z butelki i kiełbasę, zagotować, zestawić z ognia.
Przyprawić czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, dodać majeranek.
Jajka ugotować na twardo, obrać podawać z żurkiem i kiełbasą.

Podobne przepisy

Pieczarkowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-11-14

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Zupy

Zakwas na żur

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-04-17

Dodany przez: Lukrecja

Kategoria: Zupy

Kapuśniak z kwaszonej kapusty

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-02-02

Dodany przez: maly_kabaczek

Kategoria: Zupy

Zupa pomidorowa z ryżem i ziemniaczkami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-23

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy

Zupa na wędzonce

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-26

Dodany przez: malinka

Kategoria: Zupy

Staroholenderska ogonowa

Ile porcji: 4

Data dodania: 2023-01-28

Dodany przez: Piotruś Pan

Kategoria: Zupy