Przepis na Żurek

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2729
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zupy

Jeśli nie mamy czosnku to możemy dodać 4 łyżki startego chrzanu, zupa nabierze pięknego aromatu.

Zdjęcia

Składniki

  • zakwas z mąki żytniej 300 ml
  • woda 1,5 l
  • jarzyna 0,5 kg
  • boczek wędzony 300 g
  • kiełbasa wiejska 300 g
  • czosnek 3 ząbki
  • majeranek 2 łyżki
  • śmietana 1 szklanka
  • sól

Jak zrobić Żurek?

Warzywa oczyścić, zalać wodą i ugotować. Do wywaru dodać zakwas, pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę w plasterki i zmiażdżony czosnek. Całość gotować około 20 minut, na koniec zabielić śmietaną, dodać majeranek i przyprawy.

Podobne przepisy

Polewka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-06-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy

Rosół ala chiński

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-09-13

Dodany przez: bernika

Kategoria: Zupy

Zupa krem z marchwi ze śmietanką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-04-28

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Zupy

Pieczarkowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-11-14

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Zupy

Zalewajka z barszczem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-12-16

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Zupy

Zakwas z buraków na wielkanocny barszczyk

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-10-11

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy