Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Karpia oczyszczamy, odcinamy głowę i ogon, kroimy na dzwonki, zdejmujemy skórę, solimy i na dwie godziny wstawiamy do lodówki.
Leszcze oczyszczamy i razem z głową i ogonem karpia oraz cebulą i papryką zalewamy 2 litrami wody i gotujemy aż wszystko się rozpadnie. Wszystko przecieramy przez sito do drugiego garnka, przyprawiamy do smaku mieloną papryką, koncentratem pomidorowym i chili. Zagotowujemy.
Następnie dodajemy dzwonka karpia razem z sokiem, który wydzielił. Gotujemy ok. 15 min na małym ogniu żeby ryba nie rozpadła się. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Kuchnia polska
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy