Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Zagotowujemy wodę, dodajemy kostki bulionowe i ziemniaki. Rzodkiewki oczyszczamy, dwa pęczki kroimy w półplasterki, trzeci pęczek ścieramy na tarce i odkładamy. W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło i wrzucamy pólplasterki rzodkiewek. Przez 3 min dusimy na małym ogniu często mieszając by rzodkiewki się nie zrumieniły. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy do nich uduszone rzodkiewki. Ogórek myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do zupy i chwilę gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Zimną zupę mieszamy z rzodkiewkami startymi na tarce i zaprawiamy śmietaną. Podajemy z pieczywem czosnkowym.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy