Marchewkę gotujemy, kroimy w kostkę. Pomidory myjemy, kroimy na cząstki, odrzucamy zbyt dojrzałe nasiona – bo są gorzkie. Do rondla wkładamy 1 łyżkę masła, liść laurowy i dodajemy pokrojone pomidory. Gdy pomidory będą już miękkie odstawiamy je i przecieramy przez perlonowe sito. Z pozostałego masła i mąki robimy jasno złotą zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzamy z bulionem. Osobno zalewamy pomidory śmietaną i mieszając zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy bulion, mieszamy i dodajemy do smaku sól i cukier. Wkładamy pokrojoną marchewkę i podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, ryżem i makaronem. Na talerzu możemy posypać posiekaną zieleniną.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy